starBeste website van het jaar 2018homehome-fillinfophoneadd-homescreen1001-borderwhatsapp-sharewhatsappmessengerfacebooktwitteryoutubegoogle-plusemailemail1searchfiltercalendarlocationmenupersonsarrowarrow-roundarrow-pointplaypricesortphone2timeflagcheck-opencross-opencrossfavouritefavourite-activefirst-placeflamewarningshippingbox

Veelgestelde vragen over escape rooms

De escaperooms zijn niet meer weg te denken uit het huidige activiteiten- en uitjesaanbod.

Het fenomeen escaperoom bestaat nog niet zo lang. Het komt voort uit computerspellen van het adventure genre waarbij je ook de zogeheten escape games kon spelen. Aan het begin van de 21ste eeuw had nog niemand van fysieke escaperooms gehoord, maar toen werd in de Silicon Valley de eerste fysieke ontsnappingskamer gecreëerd, die al snel een hit werd. Via Japan en Hongkong waaide het fenomeen over naar Europa en de rest van de wereld. In Nederland werd de eerste escaperoom geopend in 2013 en vele zijn sindsdien gevolgd.

De thema’s van escaperooms zijn eindeloos te variëren, waardoor er heel veel verschillende soorten escaperooms zijn. Daarbij kan de locatie waarin een escaperoom gespeeld wordt ook enorm verschillen. Met het juiste decor, accessoires, muziek en lichteffecten is het spelen van een escaperoom een ware belevenis waarbij je je echt helemaal in een andere wereld waant.

Speciaal voor jou hebben we de belangrijkste vragen en antwoorden over escaperooms op een rij gezet, zodat je goed voorbereid aan het spelen van een escaperoom met je vrienden, collega’s of familie kunt beginnen.

1. Wat is een escaperoom?

Het gaat om een interactief spel waarin een groep mensen letterlijk in een of meerdere ruimtes wordt opgesloten. Vervolgens moeten ze door middel van goed samenwerken, slim denken en snel schakelen een aantal opdrachten uitvoeren en codes kraken of sleutels verzamelen om binnen de gestelde tijd te ontsnappen of het mysterie op te lossen.

2. Hoe lang duurt een escaperoom?

Normaal gesproken duurt de escaperoom 1 uur. Vaak moet je 30 min van te voren aanwezig zijn voor instructie en bespreek je de escaperoom ook nog na. Al met al ben je er dus ongeveer 2 uur mee bezig.

3. Hoe oud moet je zijn om een escaperoom te kunnen spelen?

De meeste escaperooms stellen over het algemeen een grens van 12+ of 16+. Dit heeft niet alleen te maken met of het te spannend is of niet, maar ook met de soort vragen en opdrachten. Je hebt ook 18+ kamers. Voor kinderen heb je speciale kinderkamers waar het thema, het spanningslevel en de soort vragen en opdrachten speciaal zijn bedacht voor kinderen.

4. Met hoeveel personen kan je een escaperoom spelen?

De meeste escaperooms zijn geschikt voor 2 tot 6 spelers. Maar je hebt ook XL kamers. Dan kan je met tientallen mensen tegelijk spelen.
Sommige bedrijven hebben twee dezelfde kamers waardoor je bijvoorbeeld met 2 groepen van 6 kan spelen op hetzelfde moment met dezelfde beleving. Ook zijn er aanbieders van escaperooms die naast hun escaperoom(s) ook andere activiteiten doen zodat je die kunt afwisselen met het spelen van de escaperoom.

5. Is een escaperoom rolstoel toegankelijk?

Verschillende escaperooms zijn rolstoel-vriendelijk maar niet allemaal. Daarom is het handig dit te informeren en aan te geven voor je boekt.

6. Is een escaperoom geschikt als teamuitje?

Ja zeker! Bij een escaperoom moet je samenwerken om het doel te kunnen halen. Dit bevordert teambuilding waardoor het zeer geschikt is als teamuitje. Maar ook voor andere groepen of uitjes zoals vrienden/vriendinnen, familie, sportteam, vrijgezellenfeest, verjaardagsfeest of bedrijfsuitje is het spelen van een escaperoom heel geschikt.

7. Is een escaperoom gevaarlijk of eng?

Nee, een escaperoom is niet gevaarlijk of eng. Wel zitten er vaak spannende elementen in.

8. Is er een begeleider in de kamer?

Er is geen begeleider in de kamer zelf, je bent alleen met je eigen groep in de kamer. Wel kijken er van buiten de kamer mensen mee met camera’s zodat er altijd iemand ziet wat er gebeurt. Wanneer de groep hulp nodig heeft kan de instructeur buiten de kamer dat dan ook zien en eventueel tips geven of andere hulp bieden.

9. Is een escaperoom moeilijk?

Escaperooms zitten ingenieus in elkaar en zijn zo bedacht dat ze goed op te lossen zijn. Als je vaker een escaperoom speelt zal je ook meer uitdaging zoeken. Escaperooms werken vaak met een moeilijkheidsgraad. Als je nog nooit een escaperoom hebt gedaan is het aan te raden niet met de moeilijkste te beginnen. Als je heirover twijfelt is het aan te raden dit van tevoren goed te informeren.

10. Bestaan er escaperooms op locatie?

Zeker! Sommige bedrijven hebben mobiele escaperooms waarmee ze naar je toe komen of ze bouwen op jullie eigen locatie (bijvoorbeeld kantoor) een escaperoom op. Ook zijn er varianten die je buiten kunt spelen, op het strand of in het bos.

Heb je ook zin gekregen om een escaperoom te spelen? Ga dan op zoek naar een escaperoom op de door jouw gewenste locatie of met het een speciaal thema. Je kunt het bijna zo gek niet bedenken of er is wel een escaperoom die precies bij jouw smaak past. Eenmaal de smaak te pakken? Pas op dat je niet verslaafd raakt, want dan is er geen ontsnappen meer aan!

Online bedrijfsuitjes

Wij hebben een ruim aanbod online bedrijfsuitjes.

Online Bedrijfsuitjes

Contact

1001concepten.nl

Sportlaan 12a
4131 NN Vianen

info@1001activiteiten.nl

Stuur ons een bericht:

Contactformulier

KvK: 72883014
BTW: NL.85.92.72.734.B01